2011. július 31., vasárnap

3d torták -béka2

Testvérem gyerekeivel részt vett a béka mentésen (ahol varangyokat visznek az út túloldalára) és az első békatorta láttán azt kérte, hogy unokaöcsém és sógorom névnapjára készítsek egy varangy tortát. A borítás itt is csoki massza. Az alakbeli eltérés nem annyira szándékon, mint a véletlenen múlt, a faragást egyelőre még tanulgatom.
Az ízesítés szedres csokikrém, tapasztalat: turmixot le kell szűrni, mert a magok egyben maradnak :(


3d torták - béka1

Kolléganőm nagy béka rajongó, így névnapjára készítettem egy kis béka tortát, szintén csoki massza bevonattal (fehér csokit színeztem zöldre)






3d torták - apróságok

egyik hétvégén találtam egy papírhajtogatáshoz készült trabant sablont és úgy éreztem meg kell csinálnom. A torta csak krémes bevonatot kapott, az ablakok fondant, a kerekek marcipán maradékból készültek


A maradék tésztából és fondantból megróbáltam egy matrioska babát összeállítani. Ez lett:

3d torták - oscilloscope

A következő 3d tortát szintén szülinapra készítettem. Az ünnepelt mérnök, akinek az oscilloscope nevű műszer sokat jelent, így a kérés ennek elkészítése volt.
Eredetileg csak a gép elkészítését tervezetem, de a faragás során nagyon aránytalannak tűnt az egyszerű, üres hátsó rész (kijelző stb, az oldalsó panelen van) és nagyon nagy is lett volna a torta, ha egy arányos méretű dobozt készítek. Így megcsináltam az oldalsó panel részt, de a hátsó részt nem emeltem arányosan magasra, hanem egyszintesnek hagytam és egy "fantázia" teret késztettem: marcipánból logarlécet, dolgozó asztalt, fotelt, emberkét csináltam, a másik sarokba pedig boroshordót stb. helyzetem el - mind az ünnepeltre jellemző motívumok.

Most előszor nem fondant, hanem készen vásárolt csoki masszát (fehér és barna) használtam a bevonáshoz. Bár kicsit nehezebb dolgozni vele, mert nyúlik (főleg melegben) és rontás esetén nem olyan könnyen kezelhető, mint a fondant, ízre sokkal jobban bejött.
Eddig a fondant borítást mindenki csak félre kotorta, túl édes volt. A csoki bevonó viszont tényleg finom. Szerintem megéri.


3d torták - r2d2

Tavaszra a 3d-s torták kezdtek el foglalkoztatni, így unokaöcsém szülinapjára belevágtam első 3d tortám elkészítésébe. R2d2 tortám eperkrémes lett, fondant borítással és fondant ill. marcipán kiegészítőkkel. Tapasztalat:
-a faragás messze nem olyan egyszerű, mint az a filmekből látszik :)
-a torta kitalálásakor gondolni kell az összerakás buktatóira is - itt a gond az volt, hogy a fejrész túl nehéznek bizonyult és elkezdte a testet rányomni a talpazatra. Emiatt a felszolgálásig külön kellett tároni és szállítani a fejét. A lábait a képeknek megfelelően, arányosra próbáltam elkészíteni, de valószínűleg túl keskenyre sikerültek, mert kissé berogytak, megtörtek.

Mindezekkel együtt nagy sikert aratott :)


első tortáim, fondant használat kezdeti eredményei

Egy olyan fél éve kezdtem el tortákat készíteni, elsősorban a fondant bevonűás alkalmazása vonzott.
A fondant én készítettem víz, méz, porcukor és zselatin felhasználásával. ami problémát okozott az a nyújtási vastagság eltalálása (ha vékony szakad, ha vastag törik) és a lesímítás úgy, hogy ne gyűrődjön - ezt még mindig gyakorlom :)

a kék torta volt az első, ahol fondant használtam, elég törős lett.

A húsvéti torta vajkrémes, de fondant figurákkal kísérleteztem, a tészta a kiskukta féle csokiktorta (lsd. linkek) receptje kicsit variálva: tej egy részét narancslével helyettesítettem a tésztában és krémben is, narancshéjat reszeltem mindkettőbe és a tésztalapokat is narancslével locsoltam be kenés előtt. Nagyon finom lett.

az anyák napi torta már mintás fondant bevonást kapott, itt már jól formázható fondant sikerült készíteni.

Egy kis kitérőként kipróbáltam az Eszterházy tortát, szerintem szép lett