2012. október 23., kedd

Szülinapi torták

Tesómék lakásfelújítanak, a konyha is szét van dúlva. Így enyém lett a feladat, hogy sógoromnak és tesóm barátnőjének a szülinapi tortáit elkészítsem.

Sógoromnak Eszterházy készült, vagy inkább Eszterházy jellegű. Mivel az eredeti recept szerinti piskóta nagyon macerás és nem is szokott szépre sikerülni, én a kiskukta féle piskóta diós verzójával készítem (a liszt felét darált dióval helyettesítem). Az alsó rétegnél a második piskótasornak csak a szélét hagyom meg és feltöltöm krémmel, a többi réteget rendesen töltöm. Elég ütős darab, de finom. Mivel most vesznek kiskutyát, tappancsnyomokkal díszítettem.




A másik torta narancsos csokitorta lett. Kakaós piskóta reszelt narancshéjjal, alsó szintje csoki ganache-al feltöltve (mint az Eszterházynál), a következő lap narancskrémmel fedve, ezen lévő lap narancslével belocsolva és narancskrémmel fedve, tetejére üres piskótalap. Az egész torta csoki ganache-al bevonva, majd behűtve. Végül a Zacher torta csokibevonójával leöntve az egész. Sajnos a végső borítás nem lett sima, túl sokáig kenegettem, megkötött. De a hírek szerint finom lett :)

felnőtt torta

Anyukám szülinapjára a megszokottól kicsit eltérőt akartam. Mivel a kérés hagyományos alakú torta volt, így csak az ízzel játszhattam.

A végeredmény Zacher torta és a krémes kocka nevű sütemény keveréke lett. A Zacher torta belsejébe betettem egy tortának megsütött krémes kockát - ez utóbbiba az előírt császárkörte likőr dupláját szoktam tenni. Amivel most nem számoltam, hogy a Zacher csokiborítása miatt (ellentétben a süti verzióval) ez nem szellőzik, így az alkohol sem párolgott el. Mi felnőttek nagyon szerettük, de a gyerekek szerint ilyen rossz tortát még sosem csináltam :)


A cukorvirág díszt sajnos nem én készítettem, vettem, de nagyon jó lenne megtanulni, mert gyönyörű