2012. április 11., szerda

Laptop torta


Szülinapra laptop tortát kértek. Sokáig kerestem a neten és többekkel leveleztem is a monitorrész kialakítása kérdésében (Köszönet Lenkének -http://lenke-torta.lapunk.hu-, aki nagyon kedvesen megpróbált segíteni az öteletelésben.). Sajnos a tipikus gyakorlat az, hogy a monitor rész hungarocell vagy műanyag, de én ehetőt szerettem volna csinálni. A végső terv az lett, hogy tortaalátétből zsanérral kialakítottam a laptop vázát, ezt bevontam fondanttal (ez a nem ehetőre tervezett rész). Ezt követően megsütöttem a tortalapokat, egyet felvágtam 2 cm-s csíkokra és krémmel rétegezve egymásra rétegeztem. Mivel tartottam attól, hogy felállítás után a közepe esetleg beroggyan, tégla szerűen közé építettem fondant darabokat. Végül az egészet beburkoltam, minden oldalról, így egy vékonyabb lapot kaptam). A többi tortalapból sima téglalap alakú tortát készítettem és burkoltam. Végül a tortát a váz alsó részére tettem és a felső (döntött) részre illesztettem a burkolt vékonyabb lapot úgy, hogy az alsó tortára illeszkedjen. Ezt követően néhány órára hűtőbe tettem, hogy lássam kibírja-e a súlyt.
Sajnos amitől féltem beigazolódott és a felső vékony lap megrogyott és összecsúszott, kb 2 cm-t. Ekkor örültem igazán, hogy az eredetileg gondolt rajztábla helyett tortaalátétet használtam, mert a megcsúszott rész mögül így azt ki tudtam vágni. Sajnos ez azt is jelentette, hogy a burkolás mindenhol szétcsúszott, így újabb réteg fondanttal körbe kellett burkolni a széleket - ettől elég vastag lett sajnos a bevonat.
Előző nap kivágtam és megfestettem a billentyűzetet. Azt ráragasztottam cukormázzal és ezüst festékkel festettem a széleket. A monitor képernyőjére ostyaképből egy családi fotó került - ezúton is köszönöm, hogy engedték a közzétételét :) A torta Eszterházy jellegű volt, a tészta a kiskukta féle csokitorta, ahol a liszt kétharmadát dióval helyettesítettem, a krém az Eszterházy torta krémje.


Az alábbiakban megosztom a fázisfotókat, hátha valakinek még hasznára lesz :)

a váz

a monitorrész váza -
dupla lap, hogy erősebb legyen


a váz egyben

a monitor rész tésztája felvágás előtt

a monitor rész, az előbbi csikok egymásra illesztve, fondant betoldással


a megcsúszott monitor rész

a megcsúszott rész más szemszögből

az újraburkolás után



végeredmény